Hooikoorts is een vorm van allergie: wanneer u hooikoorts hebt, reageren uw slijmvliezen overgevoelig op stuifmeelkorrels (pollen). Mensen met een allergie voor boomstuifmeel hebben vroeg in het jaar klachten (februari, maart) en soms in het najaar. Heeft u vooral in mei en juni last, dan bent u waarschijnlijk allergisch voor grasstuifmeel. De klachten zijn afhankelijk van het weer: vooral op zonnige en winderige dagen kan de hooikoorts erger worden.
Hooikoorts kan veel klachten geven: jeuk in de neus en niezen, een verstopte neus of juist een ‘loopneus’, ogen die jeuken, tranen of branderig aanvoelen, een droge keel, hoesten, een vol gevoel in het hoofd of een moe en koortsig gevoel. Al deze klachten zijn niet altijd het gevolg van hooikoorts. U kunt ook allergisch zijn voor andere dingen, zoals katten of huisstofmijt.
Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam erg heftig zodra de slijmvliezen met het stuifmeel in aanraking komen. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren.
Hooikoorts is hinderlijk, maar kan geen kwaad. U kunt proberen de klachten te verminderen, door het contact met stuifmeel zo veel mogelijk te beperken:
• houd het speciale ‘hooikoortsweerbericht’ in de gaten (radio, teletekst);
• houd de ramen gesloten; vooral op dagen die zonnig en winderig zijn, en ook ’s nachts;
• draag buiten een zonnebril;
• aan zee en hoog in de bergen is minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. U kunt proberen hiermee rekening te houden bij de keuze van uw vakantiebestemming.
Voor meer informatie over hooikoorts: NHG-Patiëntenfolder Hooikoorts
Voor meer algemene informatie: NHG-Patiëntenbrief Chronische neusklachten en allergie
Over medicijnen vindt u informatie op de www.apotheek.nl
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, maart 2004